comest tanssikoulu

Historiallisia askelia – Cometsin kolme vuosikymmentä

Artikkeli on osa Comets 30v. postaussarjaa.

Ysärin lapsi

Kun espoolaisseura RDC Comets ja helsinkiläisseura Rock’n’Roll Dance Club Comets kokosivat vuonna 1992 lähes samankokoiset jäsenvoimansa yhteen, sai nykyinen Comets ensimmäisen muotonsa seurayhtymänä. Kaksi seuraa yhdessä mahdollisti paremman salitarjonnan, kun tiloja sai Helsingistä ja Espoosta, mutta vaati myös tuplasti byrokratiaa. Vuonna 1997 Mikko Malmivuon ottaessa puheenjohtajuuden vastuulleen, siirryttiin yhden hallituksen käytäntöön. RDC Comets oli olemassa paperilla silti vielä vuoteen 2010 jolloin pidettiin seuran viimeinen kevätkokous.

Tanssiseura comets

Perustamista seuraavana vuonna, keväällä 1993, rikottiin huima sadan jäsenen raja ja syksyksi odoteltiin toiveikkaana jo toisen satasen rikkoutumista. Kuusi vuotta myöhemmin, jäsenmäärän ollessa jo päälle kolmensadan, keski-ikäinen cometslainen oli tuolloin 30-vuotias ja jenkkitassit olivat jäsenlehden mukaan nousukiidossa, kun seuratoiminta vahvistui myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Leiritoiminta oli hyvin aktiivista 90-luvulla ja uusien lajien tuloa kuulosteltiin herkällä korvalla.

Comets perustettiin nimenomaan rock’n’roll seuraksi mutta uusia lajeja on liittynyt mukaan tasaiseen tahtiin. Seuran rooli uusien tanssilajien maahantuojana on merkittävä. Esimerkiksi syksyllä 1993 Timo Arstila ja Arja Taipale esittelivät boogie woogien, lindy hopin, buggin ja dubel buggin kesäleirituomisina joista boogie woogie jäi heti pysyväksi lajiksi. ”Lindy tuli hitaasti perässä, treenailtiin aluksi vain omalla porukalla ja vasta syksyllä -96 oli ensimmäinen kaikille suunnattu alkeiskurssi”, kertoo seura-aktiivi Karita Ala-Savikota.

Millenium

Uuden vuosituhannen alku pyörähti käyntiin vielä kohtalaisen tiiviinä, noin 300 jäsenen seurana. Vuonna 2001–2002 puheenjohtajana toiminut Paul Grönroos oli kommentoinut muutamaa vuotta aiemmin Pyrstötähtösessä, että 

”on oltava perillä tanssin uusista tuulista siinä, missä insinöörikin oman alansa kehityksestä”. 

Suuret harppaukset jäsenmäärän ja sitä auttaneen digitalisaation kanssa olivat vielä tulossa.

Uutena lajina seuraan tuli ruotsalainen bugg ja sekä suomalainen fusku joka oli tanssilavoilta jo tuttu tanssi, mutta joka vaati tarkentavat lajisäännöt ennen kuin sitä voitiin varsinaisesti opettaa. 2006 seuran lajeihin liittyi balboa.

Vaikka sossutanssien kulttuuri alkoi nostaa suosiotaan jo heti seuran ensimmäisen vuosikymmenen aikana, seura perustettiin nimenomaan kisaseuraksi. Vuonna 2001 Timo Arstila ja Tarja Jaakkola tanssivat boogie woogien MM-kilpailuiden neljännelle sijalle, joka oli koko Suomen tasolla ennennäkemätön ja huikea menestys.

Turun seura lahjoitti vuosituhannen alussa pystin, josta tuli vuoden cometslaisten kiertopokaali. Ensimmäisenä vuoden cometslaisena palkittiin Eila Koivisto vuonna 2002 ja seuraavana vuonna Marianne Krause joka totesi Pyrstötähtösessä (nro 1, 2000) että 

”kaikkien ajatukset ja ideat ovat rajaton resurssi, jota meillä ei ole varaa jättää käyttämättä”. 

Seuran kehitystyö ja eteenpäinvienti oli alusta alkaen päämääränä.

Ennen uudelle vuosikymmenelle siirtymistä seuralle lanseerattiin CoRe eli Cometsin Rekisteri, jäsenrekisteri, joka mahdollisti vapaaehtoistoimin pyörivän seuran talousarkea kasvaneen jäsenmäärän edetessä. Tätä ennen Exceleiden varassa pyörinyt seura otti merkittävän harppauksen toiminnan hallinnassa. Myös nettisivut olivat tulleet jäädäkseen.

Erilaiset tanssitapahtumat, sossutanssit ja esiintymiset olivat suosittuja ja niitä nähtiin niin ravintoloissa, kaupungilla, sisällä kuin ulkonakin. Tapahtumien järjestäminen ja yhteisöllisen toiminnan kasvu sekä kuukausibileiden aloittaminen olivat yksi tämän vuosikymmenen menestystekijöistä ja aloittivat positiivisen kierteen. Aina vapaaehtoisvoimin toiminut seura antoi mutta myös vaati aktiiveilta ja ajoittain uusia nimettyjä vastuuhenkilöitä sai suostutella ja hakea.

2010-luku - jäsenmäärän kasvu ja uusia perinteitä

2010-luvulla seuraan liittyi runsaasti uusia lajeja, heti alkuun jazz roots, rockabilly ja rokkiformaatio. Parin vuoden päästä nyt seuran sisällä yhdeksi suurimmista lajeista kasvanut west coast swing tuli viralliseksi lajiksi. Cometsin uusiksi perinteiksi alkoivat muodostua vuodesta 2012 järjestetyt Cometsin sisäiset kisat sekä vapaaehtoisten kiitosillat puheenjohtaja Pirja Vitikka-Koposen ja Minna Kumpukallion ideoimina. Vuonna 2013 käynnistettiin junioritoimintaa ja sitä seuraavana vuonna aloitettiin Cometsin karnevaalit, joiden kautta syksyn pimeyteen tuotiin swing-lajien lisäksi muitakin kuin seuran omia lajeja. Maistiaistunnilla kokeiltiin esimerkiksi poppingiin, vogueen ja lockingiin. Cometsin karnevaalit ovat tuoneet lomaviikoilla runsaasti erilaisia maistiaistunteja baletista jalkojen huoltoon.

Vuonna 2016 kesän alussa vietettiin Pukinmäen salin, Puksun, avajaisia, jonne oli siirrytty jättäen hyvästit Pasilassa toimineelle seuran salille. Seuran puheenjohtajan tuolloin toiminut Pirja Vitikka-Koponen kuvaa prosessia avajaisissa; 

”Ennen tätä hetkeä, kun olemme nyt juhlimassa uutta salia, on etsitty uutta, vertailtu erilaisia vaihtoehtoja, käyty kiivas ja intohimoinen mutta hyvään lopputulokseen päätynyt päätöksenteko, muutettu, siivottu, selvitetty ilmastointia, remonttia ja lukitusta sekä vietetty Pasilan Comets Clubin hautajaiset. Vuodesta 2011 Pasilan asemalla sijainnut tanssisalimme jäi historiaan, koska asemarakennus puretaan. Uusien Pukinmäen tilojen myötä saamme käyttöömme kaksi vierekkäistä salia, joissa voidaan pitää samanaikaisesti tunteja.” 

Oman salin lisäksi koulujen salinkäyttömahdollisuus on ollut olennainen osa seuratoimintaa.

Vuonna 2017 ensimmäisenä jäsenrekisterinä toiminut CoRe vaihdettiin kasvaneita vaatimuksia ja suurempaa jäsenmäärää palvelevampaan myClubiin. Seuran jäsenmäärä oli viimeisten vuosien aikana ylittänyt tuhannen seuralaisen rajan, joka oli varmasti monilta osin digiharppauksien ja näkyvämmän markkinoinnin mahdollistamaa. Yhä useampi löysi tiensä rock- ja swing-tanssien maailmaan.

Vuosikymmenen lopussa seuran lajeiksi liittyivät vielä blues ja collegiate shag.

Kuluva vuosikymmen, pysäyttävä aloitus toi myös mahdollisuuksia

2020 vuosikymmen tulee jäämään muistoihin koronavuosina. Salit tyhjenivät ja tanssimisesta tuli yllättäen vaarallista. Maskit, etäkurssit ja desinfiointi sekä rajoitukset määrittelivät tanssiarkea, joka näkyi myös seuran jäsenmäärän tipahtamisessa seurassa kuin seurassa lajista riippumatta.

Tämä mahdollisti monia kehitystoimia kuten seuran asiakirjoja päivitystä ja järjestämistä, jonka lisäksi hallitus oppi toimimaan kriisiviestinnän parissa. Cometsista tuli Olympiakomitean Tähtiseura-ohjelman laatukriteerien mukainen aikuisten Tähtiseura vuonna 2021, sillä taustalla oli nyt mahdollista kehittää hallitusaktiivi Milla Peltoniemen johdolla seuran toimintatapoja ja dokumentaatiota tämän tunnustuksen saamiseksi. Tämä prosessi sai aikaan myös seuran arvojen työstämisen.

Masi Sauren ja Anna Tyutyunyuk

Helsingin swing-skenen Code of Conduct eli tanssin eettinen ohjeistus otettiin käyttöön vuonna 2020, olihan tansseissa ennenkin ollut tanssietiketti jossa on samoja piirteitä, mutta nykyinen ohjeistus vastasi laajemmin nykypäivää.

Seura sai myös kunniaa Masi Saurenin ja Anna Tyutyunyukin niittämän kisamaineen ja vuoden 2021 boogie woogien maailmanmestaruuden ansiosta. Seuran kisakulttuuri hengittää yhä elinvoimaisena ja Cometsissa tanssii useampi innokas kisapari.

Merkittävä uudistus oli myös nimenmuutos vuonna 2021 jolloin Cometsin nimi päivittyi vastaamaan paremmin lajien tasapainoa Rock’n’Swing seuraksi.

Olet lämpimästi tervetullut viettämään mukavia ja hauskoja Cometsin 30-vuotisjuhlia!

Ohjelma sisältää muun muassa hupsut mix’n’match -kilpailut, lyhyitä maistiaistunteja Cometsin eri rock’n’swing -lajeista ja tietysti myös runsaasti Cometsin lajien tanssia kahdessa salissa! Illan kruunaa historiaa pursuava juhlashow noin kello 19. Synttäriherkkuja on luvassa ajoissa saapuville. 

Aika: Sunnuntaina 4.12.2022 kello 16:30-23:00

Paikka: Karjalatalo, Käpylänkuja 1

Liput: Jäsenille 10 €, muille 20 €

Jäikö jotakin oleellista historiikista kertomatta? Vinkkaa siitä sähköpostilla: viestinta@comets.fi

Koonnut: Jutta Kokkonen