Comets kilpailijat

Miksi kilpailla?

Timo Huhtinen on pitkään toiminut Cometsin aktiivina, vapaaehtoisena valmentajana ja kilpaillut monissa rock’n’swing-tanssilajeissa. Timon mukaan kilpaileminen kehittää parhaiten omaa tanssia, koska silloin tulee analysoitua omaa tanssia, katsottua suorituksia videolta sekä pohdittua, mitä suorituksessa pitäisi parantaa. Kun edellä mainittuja asioita tekee aktiivisesti, tanssitaito paranee kohisten. Kilpailemisen tärkein tavoite on pyrkiä tekemään omaan tasoon nähden mahdollisimman hyvä suoritus. Jos oma hyvä suoritus riittää voittoon, sekin on ihan mukavaa, mutta se ei ole Timolle mikään ensisijainen tavoite.

Kisaaminen on tehokkain ja paras tapa kehittyä tanssijana.

Masi Saurén ja Anna Tyutyunyuk ovat Cometsin parhaiten menestynyt kilpailupari boogie woogiessa. Masi ja Anna voittivat boogie woogien maailmanmestaruuden vuonna 2021. Annan mukaan kilpailuihin kannattaa ehdottomasti osallistua, vaikka ei voittaisi. Jokaisessa kilpailussa oppii itsestään jotain uutta. “Voittaminen” ei ole vain kultamitalin tavoittelua. Voit voittaa itsesi ja suoriutua paremmin kuin viime kerralla, voit voittaa semifinaalin tai voit voittaa pelkosi. Tärkeintä on, ettei ujostuta tai pelota, vaan näyttää mitä osaat.

The best thing [about competing] is definitely when the audience is going crazy and you hear them cheer for you with a great noise.

fusku tanssijat

Vinkkejä uusille kilpailijoille

Timon mukaan kilpailuihin kannattaa osallistua riippumatta sijoittumisesta. Kilpaileminen kehittää esiintymistaitoa ja hermojen hallintaa, mitkä ovat hyödyllisiä ominaisuuksia elämässä. Kilpailuihin osallistuminen tekee harjoittelusta myös selkeästi tavoitteellista. Kilpailuihin kannattaa mennä mahdollisimman pian harjoittelun aloittamisen jälkeen. Ei siis kannata ajatella, että ei ole vielä riittävän hyvä osallistuakseen. Kilpailemisen voi aloittaa sitten, kun on käynyt jatkotason kurssin. Kilpaileminen kannattaa aloittaa alimmalta D-tasolta, joka on tarkoitettu uusille kilpailijoille.

Don’t be afraid! Just go for it! So many people are scared to start competing or go to the higher competition class because they think they are not good enough. None of us started to compete as a master.

Perustietoja kilpailemisesta

Rock’n’Swing-tansseissa järjestetään vuosittain avoimet Suomen mestaruuskilpailut. SM-kilpailujen lisäksi järjestetään Grand Prix -kilpailuja noin 6 – 7 kappaletta vuodessa ympäri Suomea. Virallisia lajeja ovat boogie woogie, bugg, lindy hop, rock’n’roll ja  rock’n’roll formaatio. Lisäksi GP-kisoissa tanssitaan erilliskilpailuna fusku ja rockabilly. West coast swingin osalta on erikseen omat jack&jill kilpailut.

Aloitteleva kilpailija kilpailee omassa ikäluokassaan saman taitotason tanssijoita vastaan. Kynnys kilpailemisen aloittamiseen on näin matalampi ja onnistumisen kokemuksista pääsee nauttimaan jo kilpailu-uran alussa. Kilpailuista saatavien luokkanousupisteiden myötä pari nousee taitoluokissa ylöspäin D-luokasta, C- ja B-luokan kautta ylimpään A-taitoluokkaan. Ylimmässä taitoluokassa annetaan rankingpisteitä, joiden perusteella parit listataan paremmuusjärjestykseen.

Kilpailuissa parien paremmuuden määrittää tuomaristo. Arvosteluperusteina ovat muun muassa perusrytmi, vienti-seuraaminen, jalkatekniikka, lajinomaisuus, kuviot ja esiintyminen. Tuomarit arvostelevat kilpailijat paremmuusjärjestykseen joko skating-järjestelmään tai WRRC-pisteytykseen perustuen.

Tarkemmat kilpailusäännöt löytyvät Suomen Tanssiurheiluliiton -sivuilta.

Miten Comets tukee kilpailijoita

Cometsin kilparyhmät

Comets järjestää kilparyhmävalmennusta seuraavissa lajeissa: boogie woogie, bugg, lindy hop ja west coast swing.

Haku kilparyhmiin aukeaa yleensä 1-2 kuukautta ennen kausivalmennuksiin ilmoittautumisten aukeamista

Kilparyhmät on tarkoitettu lähtökohtaisesti kilpailijoille tai kilpailemisesta kiinnostuneille, mutta mikäli ryhmissä on tilaa, ryhmiin voidaan ottaa mukaan seuravalmentajia ja aktiivisesti yhdessä treenaavia pareja. Uudet kilpailijat mahtuvat yleensä hyvin mukaan kilparyhmiin.