Puheenjohtajan terveisiä toimintavuosilta

Kirjoitus on osa Comets 30v. postaussarjaa.

Cometsin toimintavuosien varrelle mahtuu 16 puheenjohtajaa, joista kaikki ovat olleet myös monessa muussa aktiiviroolissa. Puheenjohtaja on keulakuva, jonka vetämänä seuratoiminta muovautuu ja kehittyy. Lue puheenjohtajien kommentteja ja muistoja vuosien varrelta sekä millaisena jatkava puheenjohtaja Susanna Ritala näkee Cometsin tulevaisuuden.

 

Juhani Karhu toimi Cometsin ensimmäisenä puheenjohtajana.

Rokin legenda, pyrstötähti ja muutama saunailta

Cometsin ensimmäinen puheenjohtaja Juhani Karhu (1992–1993, Rock’n’Roll Dance Club, Helsinki) nostaa mieleenpainuvimmaksi tapahtumaksi tietenkin seuran perustamisen sekä useamman saunaillan vaatineen nimen kehittelyn. Rokin legenda Bill Haley orkestereineen innoitti seuran nimen, jonka logoa sekä värejä pohdittiin yhdessä tuumin.

”Mieleenpainuva hetki oli myös, kun saimme uudelle seuralle vuokrattua ensimmäisen salitilan. Tuolloin Helsingin kaupungin edellytys oli, että toimintaa on takana vähintään vuosi, jonka lisäksi tilinpäätöksen tuli näyttää plussaa ja jäseniä oli oltava vähintään 50.”

Juhani muistaa porukan innon ja fiiliksen sekä aktiiviset esiintymiset. ”Lähes joka viikko oli jonkinlainen esiintymistilaisuus. Kaivopuistossa järjestettiin siihen aikana Suomen suurin festari ja esiinnyimme päälavalla useamman kerran kuuluisien orkestereiden tauoilla. Kaivarissa oli porukkaa katsomassa noin 70–80 tuhatta henkeä.

Myös leiritoiminta oli aktiivista. ”Kävimme Ruotsissa rokkileireillä, iltaisin tanssimme erilaisia swing-tansseja. Kerran päätimme, että ensi kesänä meitä osallistuu myös swing-tanssivalmennuksiin ja aloitetaan niiden valmennus myös Suomessa. Näin kävi ja loppu onkin legendaa.”

Kehitys, kehitys, kehitys

Jyri Rajamäki on Cometsin kunniapuheenjohtaja (6 kautta puheenjohtajana)

Vuosien varrella hallituksen ja valiokuntien roolit ja työnjako selkeytyivät, suurten kansainvälisten kisojen järjestämistä oli toteutettu onnistuneesti ja seuran talous oli kehittynyt tasaiseksi. ”Comets toimii jälleen edelläkävijänä. On hienoa toimia tällaisen seuran puheenjohtajana”, kirjoitti kunniapuheenjohtaja Jyri Rajamäki (Espoon Comets 1992-1994, Helsingin Comets 1995-1996 & 2000) kiitellessään seura-aktiiveja ”Puhiksen plörinät” -palstallaan jäsenlehti Pyrstötähtösessä. Palstan nimi muovautui jokaisen puheenjohtajan mukaan esimerkiksi ”Puhiksen pohdinnat” -muotoon. Jyri kirjoitti palstallaan, kuinka seuran tanssijoissa kehitys näkyi, vaikka huolenaihetta milleniumin vaihtuessa olikin koettavissa rockin suosion vähenemisen myötä. Boogie woogie ja lindy hop puolestaan loistivat. Myös kilpailutoiminta oli tuolloin vain yhden parin harteilla. Myös junioreiden vähyyttä pohdittiin, mutta vahva usko kannatteli, että kilpatoiminta tulee vielä loistamaan.

”Vuosituhat vaihtuu – miten Comets kehittyy?”, kysyi seura-aktiivi Marianne Krause Pyrstätähtösessä 2000-luvun alussa. ”Minkä tahansa seuran, muun muassa tanssiseuran, toiminta on vaativaa kasvatus- ja harrastetoimintaa.” Puheenvuorossa pohdittiin sitä, kuinka seura pysyy ikiliikkujana, energisenä yhteisönä, joka toivottaa uudet jäsenet mukaan toimintaansa. Vapaaehtoisvoimin toimivan seuran on pysyttävä vauhdissa, ja vastuuta on jaettava, jotta aktiivit pysyvät elinvoimaisina – tämä olisi sekä jaksamisen että kehittymisen kannalta ensiarvoista.

Pirja Vitikka-Koponen johti monta suurta muutosta ja kehitystä puheenjohtajavuosiensa aikana.

”Cometsin toiminta perustuu vapaaehtoisten innostukseen! Tätä innostusta ja motivaatiota työskennellä yhteisten asioiden puolesta ei saa rikkoa”, kommentoi samalla ajatuksella Pirja Vitikka-Koponen, joka toimi puheenjohtajana vuosina 2014–2017. Pirjan puheenjohtajavuosina kehitettiin, kehityttiin, kasvettiin, oltiin innostuneita ja omistautuneita – ”meitä oli monta ihan superahkeraa ja kultaakin kalliimpaa tyyppiä viemässä Cometsia eteenpäin noina vuosina”. Suuria muutoksia noin vuosina olivat esimerkiksi jäsenrekisterin vaihtaminen CoResta MyClubiin, kirjanpitäjän vaihtaminen tilitoimistoon, monenlaisten toimintaan liittyvien sääntöjen ja ohjesääntöjen päivittäminen sekä kiittämisen sekä hyvän ilmapiirin vahvistaminen.

Pirjan vetämän Cometsin arvojen työstäneen työryhmän (2021) koonnista voitiinkin todeta; ”Olemme käsittäneet, että Comets on kasvanut ja kehittynyt varsin vahvan positiivisen kierteen vallitessa. Cometsin menestystekijöinä tunnistettiin hyvä maine, hyvät valmentajat, luotettavauus, viestintä ja positiivinen tunnelma.”

Tulevaisuuden näkymiä nyt

Jokainen puheenjohtaja on vienyt seuraa toimintavuosien läpi omalla tyylillään ja jättänyt jälkensä sen historiaan. ”Puheenjohtajakaudelta ehkä päällimmäisenä on jäänyt mieleen pyrkimys lisätä kaikkien Cometsin tanssilajien yhteenkuuluvuutta ja tasa-arvoista kohtelua niin, että kaikki cometslaiset voisivat olla ylpeitä omista lajeistaan, mutta että he arvostaisivat myös muiden lajien harrastajia”, pohti Timo Huhtinen joka toimi puheenjohtajana 2012-2013, mutta on toiminut monta vuotta sitä ennen ja jälkeenpäin monessa muussa seura-aktiivin roolissa.

Timo Huhtinen halusi puheenjohtajuutensa aikana erityisesti nostaa esiin lajien välistä tasa-arvoa.

Cometsin hallituksen puheenjohtajana vuoden 2022 toiminut Susanna Ritala valittiin jatkamaan roolissaan myös tulevalle vuodelle. ”Ensimmäinen vuosi oli harjoittelu ja olen kiitollinen tästä kunniasta saada jatkaa uudelle kaudelle.”

”Cometsin hallitus on erinomainen tiimi, jossa kaikki tekee osuutensa, joten sitä on helppo johtaa. Strategia on ollut hyvä ohjenuora johtamiseen ja päätöksien tueksi olemme usein palauttaneet mieliin arvojamme: yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus, hauskuus ja iloisuus sekä kehittyminen.”

Susanna Ritala näkee Cometsin tulevaisuuden täynnä mahdollisuuksia.

Taloudellisesti viime vuodet ovat olleet synkkiä, mutta Susanna näkee tulevaisuuden valoisana. Jäsenmääräkin on jälleen notkahduksen jälkeen nousussa notkahduksen jälkeen. Tanssiharrastuksen pariin on jälleen turvallista ja innostavaa palata. ”Kun tilanne sallii, niin katselemme jopa mahdollista uutta parempaa salia jälleen.”

Yhdessä olemme strategiassa sopineet, että painopiste tulee olemaan junioritoiminnan ja kisamenestyksen tukemisessa ja toivoisin, että voimme näihin keskittyä enemmän jatkossakin. Kasvattaa harrastajan polkua kunnista kisalattioilla, jotta tanssiurheilu säilyy elinvoimaisena ja saamme lisää maailmanmestareita Cometsista.”

Koonnut: Jutta Kokkonen

4