Minna Marttila

Kunnianosoitus Minna Marttilalle

Cometsin vuosikokous valitsi 31.10.2021 Minna Marttilan seuran kunniajäseneksi.

Lue valintaa ehdottaneen Niko Huttusen perustelut sille miksi Minna on ollut tärkeä henkilö lindy hop- ja swing-kulttuurin juurruttamisen eteen. Nikon kirjoitus avaa myös swing-tanssijoiden vakiintuneiden Lindy in the Park sekä Tuesday Night Hop – tapahtumien historiaa sekä kuvauksen siitä kuinka merkittävä rooli Minnalla on ollut toivottaessaan uusia tanssijoita lajin pariin.

Ehdotukseni seuran kunniajäseneksi on helsinkiläinen Minna Marttila. Minna on jo yli 15 vuoden ajan tehnyt pyyteetöntä työtä Helsingin ja Suomen swing- ja lindy hop -scenen puolesta. Hän on ollut päävastuussa erittäin suosituista Lindy in the Park ja Tuesday Night Hop -tapahtumista jotka ovat swing-tanssijoiden keskuudessa instituution saavuttaneita ikonisia ja rakastettuja tapahtumia.
 
Puistotanssit alkoivat 2005 pienenä tapahtumana. Vuosittain toukokuusta elokuuhun oopperan lavalla viikoittain pidetyt tanssit keräsivät alkuun paikalle muutamia kymmeniä tanssijoita, mutta vuosien varrella tanssijoiden määrä on kasvanut satoihin tanssijoihin per kerta. Puistotanssien Facebook-ryhmässä jäseniä on jopa 1700 kappaletta ja tapahtuma alkoi saamaan näkyvyyttä niin MTV3 uutisten loppukevennyksenä kuten myös eri lehtien artikkeleissa.
Minna Marttila
Minna Marttila kukitettiin sunnuntaina 31.10. Cometsin Halloween swing-bileissä Balderin salissa kiitoksena sydämellä tehdystä työstä.

Puistotanssien iloinen ja kaikille avoin ilmapiiri on auttanut tanssijoita jo vuosia pääsemään oman tanssipelkonsa yli ja lähtemään reippaasti ja rohkeasti tanssimaan ensimmäistä kertaa. Omalta osaltanikin juuri puistotanssit olivat se tapahtuma, jossa aloin pääsemään omasta ujoudestani yli ja uskaltamaan olemaan ”epätäydellinen” muiden edessä. Puistotanssien ilmapiiristä huokui kaikki mukaan toivottava ilmapiiri, kaukana norsunluutornien elitismistä. Se asenne loistaa Minnasta, hänelle kaikki tanssijat ovat tärkeitä ja hän ymmärtää tanssiin liittyvät tunteet.

Tuesday Night Hop -tapahtumaa pidetään tiistaisin silloin kun ulkona on liian kolea tanssimiselle. Minna on järjestänyt näitä vuodesta 2012. Useissa eri toimipaikoissa vuosien varrella pidetty tapahtuma on houkutellut paikalle niin paljon väkeä, että tanssimaan ei kaikki mahdu kerralla. Nämä bileet ovat olleet usealle lindy hop -tanssijalle ne ensimmäiset tanssit minne on uskaltanut ja jäänyt sen jälkeen koukkuun. Olen lindy hop alkeet -ryhmien opettajana tuonut useita ryhmiä tutustumaan juuri Tuesday Night Hop -bileisiin ja Minna on tehnyt kaikkensa voidakseen järjestää tutustumiskäynnit niin sujuvasti ja rennoiksi kuin mahdollista. Tämä on tapahtunut esimerkiksi musiikkivalinnoilla tai toivottaen uudet tulijat jo ovella tervetulleeksi.

Minna ei ole pyytänyt itselleen kaikesta tästä toiminnasta koskaan mitään korvausta. Ainoat kerrat, kun on pyydetty pientä sisäänpääsymaksua, ne ovat aina menneet lyhentämättöminä sen kertaiselle bändille. Tapahtumien järjestämiseen menee paljon aikaa ja vaivaa. Tilojen sopiminen, bändien järjestäminen, valmistelut tekniikan kanssa, äänentoistolaitteiden omakustanteinen hankinta ja paikkojen siivoaminen. Se kertoo mielestäni harvinaisesta asenteesta: hän tekee tätä taustalla muiden hyväksi.

Mielestäni tämä huomionosoitus kuuluisi Minnalle kaikesta siitä pyyteettömästä työstä mitä hän on tänä ja menneinä vuosina tehnyt sen eteen, että ihmisillä olisi mahdollisuus nauraa ja iloita yhdessä. Varsinkin nyt tanssille vaikeina aikoina tulee nostaa esille taustalla ahkerasti hääräävien sankareiden tekemä työ.

Kiittäen,
Niko Huttunen
Cometsin jäsen