Kilpaileminen west coast swingissä

West coast swing on Cometsin ylivoimaisesti suosituin kilpailulaji. Tutustu westin kisamaailmaan. Juttu on osa Comets kisalattialla -sarjaa!

Syitä westin suurelle kilpailijamäärälle on useita:

  • Kilpailut järjestetään lähes aina westitapahtumissa, joissa on kilpailujen lisäksi päivisin workshop-tunteja ja iltaisin/öisin westibileet. Kilpailuilmoittautumisen voi usein tehdä vielä kisapäivänäkin, joten kynnys kokeilla kilpailemista on hyvin matala, vaikka tapahtumaan olisi lähtenyt ensisijaisesti ystävien, valmennuksen tai bileiden vuoksi.

  • Useimmiten kilpailuihin ilmoittaudutaan ilman omaa paria ja parit arvotaan kilpailun aikana. Ei siis tarvitse löytää kilpailuparia, kuten monissa muissa paritanssilajeissa.

  • Westissä on mahdollista harjoitella ja kilpailla juuri niin tavoitteellisesti kuin itse haluaa. Jotkut nauttivat yleisön edessä tanssimisesta ilman isompia sijoitustavoitteita, toiset tähtäävät määrätietoisemmin kohti lajin kansainvälistä kärkeä. Olipa tavoitteesi mikä vain, Cometsista löytyy samanmielistä treeniseuraa!
Päättynyt finaalikierros westin kisojen jälkeen. Kuvaaja: Niina Ala-Krekola

Kilpailuformaatit

Westissä kilpaillaan yleensä ns. Jack’n’Jill-formaatilla (J’n’J), jossa kilpailijat ilmoittautuvat yksin joko viejän tai seuraajan rooliin ja tanssiparit arvotaan kilpailun aikana. Useimmiten karsintakierroksilla tanssitaan kolme erityylistä musiikkikappaletta, jokainen niistä eri tanssiparin kanssa, ja tuomarit valitsevat parhaat viejät ja seuraajat jatkoon. Finaalissa arvotaan vielä kerran parit, mutta tämän viejän/seuraajan kanssa tanssitaan finaalin kaikki kappaleet ja saadaan kilpailusijoitus parina.

Esimerkiksi lajin viralliset pistekilpailut tanssitaan aina J’n’J-formaatilla. Nämä World Swing Dance Councilin pistekilpailut järjestetään WSDC Registry Event -arvon saaneissa vakiintuneissa westitapahtumissa. Suomessa tällaisia tapahtumia on vuosittain kaksi, Finnfest Helsingissä syyskuussa ja Winter Coast Swing Leppävirralla helmikuussa.

Ensimmäisissä WSDC-kilpailuissa kannattaa osallistua Newcomer-luokkaan. Sen jälkeen siirrytään Novice-luokkaan, josta edetään finaalisijoituksista kertyvien pisteiden myötä ylempiin taitoluokkiin (Intermediate, Advanced, All Star, Champion).  Taitoluokkien lisäksi joskus järjestään ikäluokkakilpailuja: Juniors (max. 17v), Sophisticated (35+) ja Masters (50+). Näihin voivat osallistua kaikki kyseisen ikäluokan tanssijat taitotasosta riippumatta.

Virallisten J’n’J-pistekilpailuiden lisäksi westissä kilpaillaan monella muullakin tavalla. Esimerkiksi Strictly-kilpailuun ilmoittaudutaan parin kanssa, eikä pareja siis vaihdeta kilpailun aikana. Muuten kisa käydään kuten J’n’J, eli kilpailijat eivät esimerkiksi tiedä kappaleita etukäteen. Erilaisissa Routine-sarjoissa kilpailijat ovat valmistelleet koreografian valitsemaansa biisiin. Switch-kilpailuissa tanssipari vaihtaa kappaleen aikana rooleja, eli kumpikin vuorotellen vie ja seuraa. Muitakin kilpailutyylejä on. Näistä Strictly on melko usein westitapahtumissa tarjolla, muut ainakin Euroopan westitapahtumissa satunnaisemmin.

 

Kilpailutilastoja vuodelta 2022

 

Cometsin westaajista ainakin 68 on osallistunut vuoden 2022 aikana vähintään yhteen WSDC-pistekilpailuun. Cometslaiset ovat kilpailleet ainakin 18 eri westitapahtumassa yhdeksässä eri valtiossa tämän vuoden aikana, joten matkaseuraa tapahtumiin on löytynyt varsin monelle viikonlopulle ympäri vuoden. Cometslaiset ovat myös menestyneet hyvin, sillä näistä kilpailuista on kerätty ainakin 26 mitalisijaa ja lisäksi lukuisia finaalisijoituksia. Tämä siitäkin huolimatta, että west coast swing on varsin suosittu kilpailulaji maailmalla; jo Ruotsissa isoimmissa kilpailutapahtumissa esimerkiksi Novice-taitoluokassa voi olla sekä viejissä että seuraajissa yli sata tanssijaa! 

Virallisten WSDC-pistekilpailujen lisäksi on tanssittu menestyksekkäästi kymmenissä Strictly-kilpailuissa, Sophisticated-ikäluokkakilpailuissa ja muissa eri kilpailukonseptien kisailuissa. Muutama cometslainen on saavuttanut tänä vuonna ylemmän taitoluokan (Intermediate, Advanced), ja huikeimpana saavutuksena tietysti seuravalmentajamme Outi Salosen nousu erittäin kovatasoiseen All Star -luokkaan! 

Cometsin seuravalmentaja Outi Salonen on noussut All Star -luokkaan. Kuvaaja: Niina Ala-Krekola

West coast swingin kilparyhmät

 

Comets sparraa kilpailijoitaan parempaan kisamenestykseen järjestämällä westaajille kaksi kilparyhmää:

Perjantain kilparyhmä on tarkoitettu Cometsin kokeneimmille All Star, Advanced ja Intermediate -luokkien kilpailijoille. Tämä kilparyhmä on tarkoitettu kilpailuolosuhteita vastaavaksi vertaisryhmäksi osallistujien itsenäisen valmentautumisen tueksi. Ryhmällä ei ole valmentajaa, vaan ryhmän jäsenet vetävät harjoitukset kukin vuorollaan yhdessä sovitun kausisuunnitelman mukaisesti. Kilparyhmän treenit muodostuvat yleensä erilaisista tekniikka- tai tulkintaharjoitteista, spotlight-kierroksista eli kilpailusimulaatiosta sekä kokemusten jakamisesta keskustellen.

Keskiviikon kilparyhmään ovat konkareiden lisäksi tervetulleita myös uudemmat kilpailijat, jotka ovat motivoituneita harjoittelemaan säännöllisesti saavuttaakseen kilpailutavoitteensa. Tämän kilparyhmän valmennuksesta vastaa ammattivalmentaja ja tavoitteena on sparrata osallistujat varmemmiksi ja taitavammiksi tanssijoiksi tulevissa kilpailutilanteissa. Koska ryhmä on suunnattu ensisijaisesti Novice-tasolla kilpaileville sekä hiljattain Intermediate-luokkaan nousseille, ryhmän valmennuksessa painottuvat näissä luokissa kilpailumenestyksen kannalta keskeiset westin peruselementit. Sisältö kuitenkin räätälöidään juuri valitun pienryhmän tarpeita ja tavoitteita vastaavaksi. Tähän ryhmään on yleensä mahtunut mukaan myös uusia kilpailijoita, joilla ei ole vielä kilpailupisteitä.

 

Kilparyhmiin haku avoinna syksyisin ja keväisin. Seuraava hakuaika keväällä 2023!

Lisätiedot kilparyhmistä ja linkin hakulomakkeelle löydät MyClubista.

Kuvaaja: Niina Ala-Krekola

Kirjoittaja: West coast swingin lajivastaava Hanna