Cometsin kilpailijat

Cometsin uudet kisaajat Ida-Loviisa ja Aaron

Comets kisalattialla! -juttusarja

”Osallistuimme ensimmäisiin kilpailuihin vuonna 2015. Kisasimme fuskussa ja boogie woogiessa. Muistan, että fuskua emme ehtineet hirveästi harjoittelemaan tunneilla, joten kävimme vielä lainaamassa kirjastosta CD:n, jossa opetettiin fuskun perusaskel ja rokkipyörähdys-kuvio. Kisoissa perusaskelta tehtiin koko fuskutanssi -kilpailu ja kappaleen lopussa lisäksi yksi pyörähdyskuvio. Sillä tanssilla heltisi kulta -mitalit eli jotakin sittenkin osasimme. Boogie woogiessa rytmi ei ihan pysynyt vielä silloin kasassa, ja olimme silloin neljänsiä. Siitä se meidän kisataival lähti liikkeelle.”

Vuoden alusta Cometsiin liittyneet Ida-Loviisa (14) ja Aaron (13) Koivunen ovat jo kokeneita kisaajia. Tanssiharrastuksen nuoret aloittivat vanhempien kannustuksesta ja vakiotansseja kokeiltiin ensimmäisen kerran yhdessä 4–5-vuotiaina. Valssin ja tangon sijaan menevät lapset löysivät sopivaa meininkiä rock- ja swing-tansseista. 

”Cometsilla on mahdollisuus harjoitella erilaisia tanssilajeja, joista erityisesti lindy hop kiinnostaa Ida-Loviisaa ja Aaronia tällä hetkellä. Cometsilla on myös hyvä boogie woogie valmennus”, kertoo nuorten äiti Miia Koivunen. 

Cometsin kisaajat Aaron ja Ida-Loviisa
Aaron ja Ida-Loviisa Koivunen Rock&Swing-tanssien SM-kilpailuissa 2022. Kuva: Olli Rasi

”Rock- ja Swing -tansseista tanssimme fuskun ja boogie woogien lisäksi buggia. Muutama vuosi sitten innostuimme myös opettelemaan lindy hopia, johon saimme viime vuonna Cometsin kurssilta paljon uusia kuvioita.” Kokeiltu on myös muun muassa salsaa, cha cha chata, tangoa ja hidasta valssia. Suosikkitanssi on ehdottomasti boogie woogie sillä lajin mahdollisuudet erilaisiin kuvioihin sekä tulkintaan ovat hienot. ”Buggia tykätään myös tanssia ja sitähän on kiva mennä myös esimerkiksi tanssilavoilla, kuten fuskuakin.” 

Vaikka tanssilajeja on useampia, niin eivät ne sotkeennu keskenään, vaan pikemminkin toisista lajeista voi napata jonkin hyvän kuvion toiseen tanssilajiin. Lindy hopista voi lainata boogie woogieseen ja salsasta buggiin. 

Ensimmäiset ulkomaankilpailut

Yli seitsemään kisavuoteen ovat mahtuneet monet GP- ja SM-kisat ja vain yhdet kotimaan SM-kisat ovat jääneet välistä. Kilpailuissa on koettu onnistumisia ja toisinaan kärkisija on jäänyt seuraavalle kerralle. Kaikista kisatuista lajeista on saavutettu myös kultaa. 

”Tänä keväänä pääsimme kisaamaan ikämme puolesta myös ulkomaille ja ensimmäiset kisat olivat PM- ja boogie woogie World Cupin -kisat Tanskassa. Sijoituimme PM- kisojen buggissa kolmanneksi ja boogie woogiessa neljänsiksi. Boogie woogie World Cupissa sijoituimme kahdensaksiksi, sama sijoitus tuli kesäkuussa myös Sveitsin kisoista.”

Boogie woogien maailmancup Odense, Tanska. Kuva: Olli Rasi
PM- ja boogie woogie World Cupin -kisat Tanskassa. Kuva: Olli Rasi

Ida-Loviisa ja Aaron treenaavat tavallisesti yhdestä kolmeen kertaan viikossa. ”Koska olemme sisaruksia, voimme harjoitella myös kotona.” Varsinkin ennen kisoja ja uusia kuvioita harjoitellessa treenataan kotona melkein päivittäin. 

Viimeisimmät kisat Ida-Loviisa ja Aaron tanssivat Sveitsissä Boogie woogien World Cupissa. ”Ensimmäisessä erässä onnistuimme vedossamme ja olimme mukavasti kuudensia. Tähän olimme tyytyväisiä. Hope roud-kierroksella emme kuitenkaan onnistuneet tanssissamme riittävästi tulkitsemaan musiikkia niin, että olisimme päässeet finaaliin. Mutta kisoista saimme intoa parannella tanssiamme lisää kaiken kaikkiaan fiilikset olivat hyvät”

”Kisaamisessa on parasta se, että onnistuu jännittävässä kisatilanteessa näyttämään osaamisensa ja harjoitellut kuviot parhaalla mahdollisella tavalla musiikkiin sopien. Tietenkin tavoitellaan aina hyvää sijoitusta kilpailuissa!”
Fusku juniorit
Rock&Swing-tanssien SM-kilpailut 2022 Fusku Juniorit 1. sija.

Seuraaviin kisoihin treenataan paraikaa ja ne ovat elokuussa Stuttgartin MM-kisat jonka jälkeen kisataan syyskuussa Saksan Köningbrunnissa. Tyypillisesti harjoituksiin kuuluu esimerkiksi boogien woogien perusaskellusta, kisakuvioiden hiontaa ja esiintymisharjoituksia. Valmentajina toimivat Reetta Koivuniemi ja Tuomas Sillanpää sekä Pirjo ja Tommi Koivula

Jos joku innostuu tanssimisesta niin mitä antaisitte vinkiksi kuinka aloittaa? Tai kuinka uskaltautua kisaamaan?

Jos joku innostuu tanssimisesta, niin kannattaa tutustua mieleisiin tanssilajeihin. Muun muassa Cometsin nettisivujen kautta löytyy tanssilajiesittelyitä ja lisäksi mieleistään lajia voi tulla kokeilemaan ilmaiseksi seuran järjestämillä kokeiluviikoilla.  Tanssimaan voi lähteä ilman paria, sillä kurssilta löytyy kyllä tanssittajia. Mukavat kengät vain jalkaan ja tanssimaan!

Jutun kokosi: Jutta Kokkonen