Kuva: Vasiliy Yakushev

Anna ja Masi – Historiallinen maailmanmestaripari

Boogie woogien MM-kulta tanssittiin historiallisesti Suomeen tänä vuonna. Lue Cometsin tanssiparin matkasta huipulle, mitä se on vaatinut ja kuinka motivaatio riittää yhä puolustamaan maailmanmestaruutta.

Masi Saurén ja Anna Tyutyunyuk voittivat boogie woogien MM-kultaa 24.10.2021 Ukrainan Harkovassa. Masi ja Anna ovat kilpailleet yhdessä vuodesta 2016. Heillä oli ennen maailmanmestaruutta hallussaan neljä maailmancupin osakilpailuvoittoa, ja lukuisia kansainvälisten kilpailujen finaalisijoituksia. Suomalaiset ovat boogie woogiessa päässeet yleisen luokan mitalisijoille kerran aikaisemmin, kun vuonna 2019 Juho Päivinen ja Mari Munne tanssivat MM-hopealle. Senioriluokassa MM-kultaa ovat tanssineet vuonna 2002 Tommi ja Pirjo Koivula. Cometsin Masin ja Annan yleisen luokan MM-kulta on historiallinen saavutus!

Saimme haastatella seuramme maailmanmestariparia ja kuulla heidän ajatuksiaan kilpailemisesta, itsensä kehittämisestä ja tasapainoilusta tärkeiden asioiden välillä.

Jostain on luovuttava saavuttaakseen

Annaa ja Masia yhdistää molempia voimakas kilpailuvietti sekä määrätietoisuus. He tietävät, että unelmat ja kaukana siintävät määränpäät vaativat myös luopumista. Anna päätti muuttaa Moskovasta Suomeen treenatakseen Masin kanssa, vaikka se tarkoitti opintojen jättämistä huippuyliopistossa. Masi puolestaan oli saavuttanut kilpatasolla jo paljon menestystä. Tanssiminen Annan kanssa tarkoitti tietyllä tavalla pudotusta tai alusta aloittamista. Anna sai suostutella Masia kokonaisen vuoden aloittamaan yhteisen kilpauran. Molemmat luopuessaan jostakin, antoivat mahdollisuuden tehdä yhdessä jotakin vielä upeampaa. 

Oman ahkeruuden lisäksi parin taustalla toimivat valmentajat. Tommi ja Pirjo Koivula ovat olleet parin päävalmentajat jo vuosia. Koivulat ovat ohjanneet Masia ja Annaa harjoittelun ja kilpailemisen polulla, jossa tavoitteena on ollut viedä pari maailman huipulle. Lisäksi Anna ja Masi mainitsevat rock’n’roll-tanssija Alexey Kondrashinin Venäjältä, Leo Beckin Saksasta sekä Sara Kallion, joka on toiminut parin psyykkisenä valmentajana. Anna kiittää myös baletinopettajaansa Fatima Witickiä. “Opettaja joka osaa viedä äärirajoille tavalla joka auttaa ja kannustaa saamaan sinusta parhaimman irti. Fatimalla on valtavasti osaamista myös ihmiskehon sekä mielen toiminnasta”, pohtivat molemmat, sillä Witick on myös Masille tuttu vuosien varrelta. Boogie woogien rinnalla molemmat tanssivat myös muita lajeja.

"We don't need luck, we need calm"

Kuukausien ja vuosien treenaamisen jälkeen kisoihin mennessä ei toivo pärjäävänsä pelkän onnen varassa. “Tajusimme että kaiken treenaamisen jälkeen pään pitäminen kylmänä on se mitä tarvitsemme tärkeimmällä hetkellä”. MM-kisojen paineet ovat omaa luokkaansa. “Täytyy olla levännyt kunnon yöunilla, valmistautunut, asut on oltava viimeisen päälle ja mieli rentona, mutta valmiina.”

Masi ja Anna olivat analysoineet hyvin tarkasti vuosien 2018 ja 2019 MM-kisojen suorituksiaan ja kilpailun eri kierroksilla tehtyjen valintojen seurauksia. Pari koki vahvasti, että vuonna 2018 psyykkisenä haasteena oli liika yrittäminen ja se kostautui pahasti. Vuonna 2019 taas finaalissa pari keskittyi täysillä nopean kierroksen yhteen tiettyyn akrobatiakuvioon ja se häiritsi muuta tanssia laskien sijoituksen huonommaksi kuin mitä pari muutoin oli olettanut (lopputuloksena 4. sija). 

“Mentaalipuolesta on tullut erittäin tärkeä juttu meille. Jos emme saa mieltämme rauhoitettua ennen kilpailua tai esiintymistä, peli on pelattu.” 

Pari korosti Harkovan voiton taustalla onnistumista mentaalipuolessa. Perusta (tanssin perustekniikka) pidettiin selkeänä ja puhtaana, tanssissa oli laatua ja riittävästi voimaa. Tärkeä ajatus oli myös se, että halutaan tanssia, ei voittaa! “Me emme halua olla täydellisiä, koska sitä ei voi saavuttaa, mutta me haluamme olla todella hyviä.” Ja siihen tarvitaan monipuolista osaamista fyysisesti, taidollisesti sekä psyykkisesti. 

Ensi vuonna Anna ja Masi lähtevät puolustamaan MM-kultaansa osoittaakseen, ettei ensimmäinen voitto ollut onnenkantamoinen. “Tanssijat kehittyvät koko ajan kärkiluokassa, mutta me halutaan lähteä puolustamaan titteliämme. Meitä kiinnostaa myös se miltä tuntuu lähteä voittajan roolissa kisoihin, minkälaisen paineen se tuo mukaan.”

Musikaalisuus

Boogie woogien juniori-ikäsarjassa taitonsa menestyneesti näyttänyt Masi koki hetkellisesti, että laji taisi olla hänen osaltaan tässä. “Oli vuosi 2004, viimeiset juniorikisat takana, aika siirtyä yleiseen luokkaan ja motivaatio hukassa.” Masin innostus boogien treenaamiseen sai kuitenkin uuden sykäyksen hänen nähtyään Remy Kouakou Kouamen maustavan boogie woogieta hip hop -elementeillä. Masi oli vaikuttunut! Hän oli tanssinut hip hopia jo vuosien ajan, mutta ei ollut koskaan ajatellut voivansa käyttää hip hopia boogie woogiessa. Tämän jälkeen Masin tanssi nousi uudelle tasolle ja spontaani musiikintulkinta oli vapaata tyylien ja liikkeiden iloittelua. Musiikintulkinnasta tulikin Masin vahvuus ja se jokin, joka sytyttää yleisön.

Mitä musiikintulkinta Annalle ja Masille tarkoittaa? “Pitää mukautua musiikkiin. Kuvioiden, tunteiden ja liikkeen tulee vaihdella musiikin mukaan.” Musiikki on kaikkein tärkein. Pari ei koskaan suunnittele etukäteen kierrosten kuvioita. Musiikki ohjaa Masin mielikuvitusta.  Ainoa mitä sovitaan etukäteen, on se, että finaaliakroa ei tehdä muilla kierroksilla. Onnistuakseen tanssissa Annan ja Masin on tunnettava toisensa ja eläydyttävä täysin kappaleeseen, jotta kuviot saadaan menemään musiikkiin.

Masi Sauren ja Anna Tyutyunyuk

Tulevaisuus

Kun Remy Kouakou Kouamen esiintyminen parinsa Sarrah Montalbanin avasi Masille musiikintulkinnan uuden maailman, hän tokaisi ääneen: “joku päivä olen maailmanmestari”. Tämän haaveen toteutumisessa meni seitsemäntoista vuotta. Vieläkö motivaatiota riittää kun on saavuttanut unelmansa?

“Ei tämä ollut tässä, motivaatiomme on vain kasvanut! Stuttgartissa on elokuussa 2022 seuraavat MM-kisat. Haluamme osallistua kilpailuun ja kokea mestaruuden puolustamisen, koska tulevaisuudessa jos valmennetaan, niin ymmärretään miltä se tuntuu.” 

Masi ja Anna olivat myös yhtä mieltä siitä, että tanssi jatkuu aina vaikka kisaura boogie woogiessa loppuisikin jonain päivänä. Masille hip hopissa riittää vielä haasteita ja uutta opittavaa, kuten Annallekin muissa lajeissa. Annalla on myös vielä 10 vuotta edessä ennen kuin hän voisi halutessaan siirtyä boogie woogiessa seniori-ikäsarjaan ja kilpailla siellä. “Saa nähdä mitä se tarkoittaa minulle, kun lopetamme kilpailemisen – se tuntuu niin kaukaiselta, että en voi edes kuvitella sitä nyt”, sanoi Anna. Tulevaisuuden mahdollisuuksina ovat valmentaminen, tuomarointi ja kilpailuiden järjestäjän roolissa toimiminen. “Haluamme jakaa osaamistamme ja kokemustamme olemalla mukana oman kilpauramme päättymisenkin jälkeen. Tanssille tulee aina pysyä nälkäisenä.”

Teksti: Jutta Kokkonen & Pirja Vitikka-Koponen