Comets rocknroll formaatio

Cometsin rokkijoukkueiden koronavuosi

Poikkeukselliset olosuhteet vaativat luovia ratkaisuja

Cometsin rock’n’roll -formaatiojoukkueet ovat treenanneet kuluneen koronavuoden aikana enemmän ja monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin. Poikkeukselliset olosuhteet ovat vaatineet uusia treenimuotoja ja luovia ratkaisuja, jotta joukkueet ovat saaneet säilytettyä hyvän treenirytmin ja päässeet harjoittelemaan pari kertaa viikossa. Rokkia on tanssittu välillä salilla, mutta enimmäkseen kuitenkin kotona etäyhteyksien välityksellä sekä ulkona niin sateessa, paisteessa kuin pimeydessäkin.

Huhtikuussa 2020 siirryimme treenaamaan etänä, kunnes uskaltauduimme ulkotreeneihin Oopperan amfiteatterin läheisyyteen. Innostuimme niin, että treenasimme isolla porukalla koko kesän yhdessä. Syksyllä pääsimme muutamaksi kuukaudeksi saliin, ja ehdimmepä kerran kisatakin – ennen uutta maastoutumista: joulukuussa rokkareita näki mm. Paloheinän portaissa pomppimassa.

Paloheinän portaissa.
Paloheinän portaissa.
Kesällä 2020 ulkotreeneissä
Kesällä 2020 ulkotreeneissä

Cometsin formaatiojoukkueilla Rocky Roads ja Rockfoxes on tavallisesti omat koreografiatreenit keskiviikkoisin ja yhteiset tekniikkatreenit sunnuntaisin, mutta vuoden aikana joukkueet ovat treenanneet paljon yhdessä. Treenipäivistä on pidetty kiinni, vaikka kellonaikoja ja treenien sisältöjä onkin muutettu tilanteeseen ja toiveisiin sopiviksi.

Miten joukkueet treenaavat etänä?

Etätreenejä on järjestetty Teamsin ja Zoomin välityksellä. Molempia voi käyttää tietokoneella, tabletilla tai kännykällä, joten osallistuminen on enimmäkseen hyvin helppoa. Jokainen on useimmiten jakanut videokuvaa, mikä on lisännyt yhdessä treenaamisen tunnetta – vaikka todellisuudessa yksi onkin treenannut keittiössä, toinen lastenhuoneessa, kolmas mökillä ja neljäs autotallissa.

Etätreenit.
Etätreenit.

Käytäntö on osoittanut, että joukkuelajille tyypilliset harjoitteet, kuten kilpailukoreografian ja liikkeiden yhtenäisyyden hiominen, ei etänä onnistu. Moni on kertonut myös pyörimisharjoitteiden haasteista alustan epäsopivuuden takia. Potkuja kaikkiin ilmansuuntiin tai liikkumista tilassa ei myöskään toivottu, koska kotona seinät tulevat nopeasti vastaan. Sen sijaan treeneissä on keskitytty erityisesti jalkatekniikkaan, lihaskuntoon ja kestävyyteen. Mukaan on ujutettu myös useita erilaisia lyhyitä, sivusuunnassa lähes paikallaan tanssittavia, koreografiapätkiä, jotka tuovat tanssin iloa treenaamiseen!

 

Rocky Roads ja Rockfoxes helmikuussa 2020 kilpailemassa Tampereella
Rocky Roads ja Rockfoxes helmikuussa 2020 kilpailemassa Tampereella
Rocky Roads ja Rockfoxes helmikuussa 2020 kilpailemassa Tampereella
Rocky Roads ja Rockfoxes helmikuussa 2020 kilpailemassa Tampereella

Milloin päästään taas kisaamaan?

Tavallisesti kilpailut ovat rytmittäneet säännöllisesti kisaavien joukkueiden syys- ja kevätkautta sekä motivoineet tavoitteellisessa harjoittelussa. Tämän vuoden kevään kilpailuiden peruuntuminen on surettanut ja harmittanut meistä monia. Kun maaliskuun kilpailuita ei voitu järjestää edes online-kilpailuina, kokivat jotkut motivaation lajitreenaamiseen myös hetkellisesti kaikonneen. Tuntui, että ei ole mitään, mitä varten harjoitella yksin kotona. Tunnelmia jaettiin erityisesti Rocky Roadsin kesken (joka olisi normaalitilanteessa kisannut kaikissa kevään kisoissa tavoitteenaan SM-kulta toukokuussa!) ja päätettiin etäillanvietosta.

Etäillanvieton yhtenä teemana oli motivaatio. Kun aiheesta päästiin puhumaan, tuli esille hyvin erilaiset yksityiskohdat siinä, mikä ketäkin motivoi tai ei motivoi. Tunnelma illanvieton jälkeen oli ihana ja motivaatiomme etätreenaamiseenkin taas vahvistunut! Todettiin että pidetään toivoa yllä, että pääsemme vielä yhdessä salille harjoittelemaan ja ainakin säiden lämmetessä taas ulos. Ennen kilpailuihin osallistumista tai online-kilpailuvideon tekemistä se onkin välttämätöntä.

Rocky Roads etäillanvietossa.
Rocky Roads etäillanvietossa.

Miltä etätreenit tuntuvat?

Yksilötekniikan treenaaminen on aina tarpeellista ja oleellista, joten treeni onnistuu etänä yksinkin. Meillä on ollut myös kivaa! Vaikka työpäivän jälkeen koneen avaaminen uudestaan treeniä varten alkaa vuoden jälkeen olla välillä työtä sekin, se ei ole vielä koskaan kaduttanut. Yhdessä treenaten saa toisista voimaa, vaikka näkisikin vain vilahduksia raajoista ja satunnaisia ilmeitä ruudulta. 

Kaikilla on sama haaste ja sama tavoite: selvitä tanssin parissa epidemian yli ja päästä jälleen harjoittelemaan täysipainoisesti yhdessä. Etätreenien ansiosta peruskuntomme on pysynyt yllä ja jalka nousee ehkä jopa paremmin kuin aiemmin; tekniikkaan olemme ainakin voineet satsata enemmän kuin koskaan ennen.

Kannustamme muitakin järjestämään etäkursseja ja osallistumaan tarjolla oleville kursseille. Tanssin riemua on mahdollista ylläpitää myös näin erikoisoloissa ja usein treenien ilahduttavin asia on toisten tanssi-intoilijoiden näkeminen!

Teksti: Anu Lampén, Outi Toijanniemi ja Pirja Vitikka-Koponen