collegiate shag

Cometsin uusi laji Collegiate Shag

Cometsin uusi laji Collegiate Shag

Oletko nähnyt nopeaan swing-musiikkiin tanssivaa paria jonka meno on samaan aikaan hieman hassuhkoa ja niin vinhaa, että jo katsoessa sydän hytkyy? Toinen käsi nostettuna kenties liioitellun korkealle, ylävartalo napakan ryhdikkäänä, mutta jalat tekevät vimmatusti töitä. Mitä tämä laji on ja missä sitä pääsee tanssimaan?

No Cometsilla! Kovasti toivottu keväällä 2020 ensimmäistä kertaa viikko-ohjelmistoon saatu Collegiate Shag ihastutti kursseille osallistujia, vaikka kauden pituudesta ei voinutkaan iloita.  

Collegiate Shag on nopeatempoiseen swing-musiikkiin tanssittavaa paritanssia. Sen luonteenomaisuuteen kuuluvat nopea jalkatyö ja energinen, jopa hullutteleva meno. Tanssi on yksi shag -tanssivariaatoista joka oli 20-30 -luvuilla suosittu New Orleansissa opiskelijanuorten keskuudessa johon nimen ”collegiate” viittaa. Laji on noussut uuteen kukoistukseensa hiljaiselon jälkeen valloittaessaan tanssijoita toisensa jälkeen. Tätä ei voi tanssia hymyilemättä!

”Collegiate Shag on toivottu uutuus seuran tarjontaan, aiemmin meillä on ollut jonkun verran workshoppeja ja taster -tunteja. Erityisesti lindyn ja balboan harrastajat ovat löytäneet Collegiate Shagin maustamaan omaa tanssiaan. Syksyllä alkavat alkeis- ja jatkotunnit on kyllä suunnattu kenelle tahansa innokkaalle harrastajalle”, kertoo lajin vastaava Helena Metsä Cometsilta. Helena toimii seurassa myös lindy hopin ja boogie woogien lajivastaavana sekä nähdään tanssimassa paljon muitakin lajeja niin kilpa-areenoilla kuin sossutansseissakin.

”Pääkaupunkiseudulla on paljon taitavia Shagia tanssivia, mutta vähän opettajia. Onneksi olemme saaneet Cometsille Katharina Matkevitchin ja Johannes Gustav Varkin (kuvassa) opettamaan.” Katharina ja Johannes opettavat Talling Swing Societyssä ja matkaavat näin ollen joka sunnuntai opettamaan tuntejaan Helsinkiin.

Helena osallistui itsekin keväällä viejänä alkeiskurssille ja seuraajana jatkokurssille. ”Opettajat ovat aivan huippuja, sekä taidollisesti että pedagogisesti. Tunnit ovat vauhdikkaita, hauskoja ja tehokkaita. Tuntui että kaikilla muillakin oli hauskaa.” Collegiate Shag tunnit Cometsilla ovat syksyllä tunnin mittaisia, mutta takaavat varmasti tehokkaan sunnuntai-illan menon.

Collegiate Shag muistuttaa villeimmiltään kuin piirroselokuvaa jossa suuri pölypilvi tussahtelee nopeiden jalkojen alla vaikka kasvot saattavatkin pysyä liioitellun vakavina. Katharina ja Johannes opettivatkin kevätkaudella itsenimeämänsä liikkeen ”Tom & Jerry”, sarjakuvamaailman mukaisesti. Innostutko lähteä tutustumaan kuinka tämä liikee sujuu?

Collegiate shag